Wat is exfoliëren precies?
Het is handig om te weten wat exfoliëren precies betekent. De term ‘exfoliëren’ staat voor het verwijderen van dode huidcellen van het oppervlak van je huid. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Middels het gebruik van een chemisch ingrediënt, een exfoliërende scrub of een hulpmiddel zoals een exfoliërende borstel. Bij een exfoliërende scrub is er meestal sprake van een fysiek ingrediënt, zoals suiker, dat door middel van het korreltje dode huidcellen wegschrobt. Een borstel is een andere tool die vooral geschikt is voor de lichaamshuid die in de winter wat droger en daardoor schilferiger kan zijn. Met chemische exfoliatie wordt er gebruik gemaakt van bepaalde ingrediënten, zoals een zuur (een AHA of fruitenzymen) die in de huid kunnen doordringen om niet alleen dode huidcellen van het oppervlak te verwijderen maar ook rotzooi en overtollig talg uit de poriën te halen en zelfs de collageenproductie (voor een stevigere huid) te stimuleren.Waarom is het belangrijk om te exfolieren?
Je huid exfoliëren is belangrijk. Dit zijn de voornaamste redenen:- Exfoliëren voorkomt en vermindert pigmentvlekken en mee-eters
Ten eerste verwijdert exfoliëren de bovenste laag dode huidcellen. De huid vernieuwt zichzelf uit zichzelf, maar door te exfoliëren help je dat proces op gang waardoor dode huidcellen de poriën niet kunnen verstoppen (dit kan vooral sneller voorkomen bij een vette of gecombineerde huid). Zodra de poriën verstopt raken, kan dit weer leiden tot puistjes en andere ontstekingen.
- Exfoliëren zorgt ervoor dat je teint niet dof, maar juist stralend oogt
Zelfs als je huid niet gevoelig is voor puistjes, kan de huid wel dof en grauw worden als deze niet voldoende wordt ge-exfolieerd ofwel ‘vernieuwd’. Je kunt exfoliëren zien als het polijsten van glas, waarbij de polijstbeweging helpt om de huid weer een mooie, stralende gloed te geven. Door te exfoliëren haal je de bovenste dode huidlaag weg zodat de frisse huid eronder zichtbaar wordt.
- Door te exfoliëren blijft je make-up langer en mooier zitten
Wanneer je make-up aanbrengt zonder de huid voor te bereiden dan kan dit er sneller afgaan of gaan schilferen. Hoe gladder de huid (door te exfoliëren), je blanke canvas, hoe beter je make-up kan worden aangebracht en zal blijven zitten.
Hoe vaak exfoliëren?
Te veel exfoliëren kan de natuurlijke barrière van de huid verzwakken, uitdrogen en ontdoen van natuurlijke oliën. Dit kan uiteindelijk leiden tot tekenen van huidveroudering. Vuistregel: beperk exfoliëren, ook afhankelijk van de kracht van het exfoliërende ingrediënt in het product, tot niet meer dan drie keer per week. Voor een gevoelige huid is eenmaal per week exfoliëren voldoende. Zie je veel roodheid, irritatie en droge plekjes die steeds erger worden dan is dit een signaal dat je minder wil exfoliëren.Hoe chemisch exfoliëren met een AHA of BHA?
Voor een chemische exfoliatie hoef je niet per se naar een dermatologische kliniek voor een intensieve chemische peeling. Je kunt naar een product zoeken dat een actief exfoliërend ingrediënt bevat, zoals glycolzuur. Glycolzuur exfolieert de huid voor een egale teint en vermindert dofheid zonder te ruw te zijn. Je kunt exfoliëren met een AHA, een BHA of een combinatie hiervan.
- AHA exfoliant
AHA staat voor alfa-hydroxyzuur - een soort zuur dat is afgeleid van suikerriet, melk of fruit. AHA's verwijderen de dode huidcellen op het oppervlak van je huid, waardoor de verse nieuwe huidcellen eronder zichtbaar worden. Onder AHA’s vallen onder meer de volgende ingrediënten: glycolzuur, melkzuur, amandelzuur, appelzuur, wijnsteenzuur, citroenzuur en fytinezuur. Voor een instant glow kun je bijvoorbeeld de 5% Glycolic Acid Peeling Toner proberen. Deze mooie peeling verbetert de huidtextuur en vermindert oneffenheden en pigmentvlekken.
- BHA exfoliant
BHA staat voor beta-hydroxyzuur, een soort zuur dat wordt gewonnen uit wilgenbast, wintergroene bladeren of zoete berkenschors. Net zoals AHA's exfoliëren BHA's je huidoppervlak, maar ze werken ook diep in je poriën. Onder BHA’s vallen: salicylzuur, betaïne salicylaat en salix alba of wilgenbast extract.
Hoe fysiek exfoliëren met een scrub?
Een exfoliërende scrub heeft meestal een korreltje, van bijvoorbeeld kiwi of koffie, waarmee je de huid op het gezicht of het lichaam ontdoet van dode huidcellen. Een bevredigende manier die je huid snel laat stralen door de dode huid te verwijderen en het nieuwe glanzende en stralende huidje eronder te laten zien. L’Oréal Paris biedt bijvoorbeeld de Verzorgende Glow Scrub, een 100% natuurlijke exfoliant met onder meer fijne suikerkristallen, druivenpitolie en vitamine E die de huidtextuur verfijnt.