Wat doet glycolzuur voor de huid?

Glycolzuur is een welbekend, beproefd ingrediënt dat populair is bij huidexperts zoals dermatologen. Het wordt al meer dan drie decennia in de dermatologie gebruikt, en nog steeds veel toegepast. Deze AHA, het type exfoliant waar glycolzuur onder valt, is een goede exfoliator, en daarmee wordt bedoeld dat het zowel het oppervlakte als in de diepere huidlagen reinigt.

Het is geschikt voor mensen met een gevoelige huid en met acne. Hiernaast heeft het anti-aging effecten. Maak kennis met glycolzuur en hoe jij het kunt toepassen in je dagelijkse verzorgingsroutine of als professionele peeling.

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur is een alfa-hydroxyzuur dat is afgeleid van suikerriet. Dit cosmetische ingrediënt, glycolzuur, is verkrijgbaar in verschillende sterktes en je kunt een glycolzuur peeling laten doen bij een professional of thuis in een lagere concentratie.

Glycolzuur producten variëren daarbij van vrij verkrijgbare crèmes tot chemische peelings van medische kwaliteit die alleen dermatologen mogen aanbrengen. Als je naar alle zuren in huidverzorging op de markt kijkt die de huid exfoliëren, ofwel, dode huidcellen verwijderen, dan zit glycolzuur aan de zachtere kant van het spectrum. Daardoor is het voor bijna elk huidtype een prima optie. Zoom je in op alleen AHA’s, waar glycolzuur onder valt, en een soort exfoliërend zuur is naast onder meer BHA’s, dan is het wel sterker dan andere AHA’s zoals melkzuur of appelzuur.

Glycolzuur bevat het kleinste molecuulgewicht van alle alfahydroxyzuren waardoor het gemakkelijker doordringt in de huid en daar poriën kan reinigen en van vuil ontdoen.

Wat doet glycolzuur met de huid?

Glycolzuur heeft een aantal specifieke voordelen voor de huid, namelijk:

- Glycolzuur verwijdert dode huidcellen voor een zachtere, gladdere huid;

- Glycolzuur kan helpen acne te bestrijden, omdat het voorkomt en bestrijdt dat poriën volledig verstopt raken;

- Glycolzuur werkt dieper in de huid om de collageenproductie te stimuleren (collageen is belangrijk voor een stevige huid);

Waarbij is een glycolzuurpeeling effectief?

Bij een acne-gevoelige huid, veel onzuiverheden en beginnende lijntjes. Glycolzuur werkt als een chemische exfoliant door de bindingen tussen dode huidcellen los te maken en tegelijkertijd een onzuivere huid te behandelen. Glycolzuur stimuleert ook de productie van collageen en het werkt als een ‘bevochtiger’, waardoor vocht naar de huid wordt getrokken. Het biedt dus ook een hydratatieboost voor de vochtarme huid.

Wat is het resultaat?

Glycolzuur reinigt de huid effectief, tot dieper in de poriën, van dode huidcellen, talg en vuil. Hierdoor zien deze er gladder en stralender uit. Hiernaast heeft glycolzuur op de lange termijn ook anti-aging voordelen: het helpt op den duur fijne lijntjes en rimpels zichtbaar te vervagen.

Hoe vaak een glycolzuur peeling?

In principe kan een glycolzuur product, met een lagere dosering, dagelijks worden gebruikt. Tegelijkertijd wil je het gebruik hiervan in het begin rustig opbouwen: neem het op in je avondroutine, gebruik het om de dag, en, wanneer je huid gewend is, kan je elke avond smeren.

Het ligt anders bij een professionele glycolzuur, met een glycolzuur concentratie tussen de 30 en 70%, wat als sterk wordt gezien, peeling. Afhankelijk van de staat van je huid, kun je om de twee, drie weken een glycolzuurpeeling laten uitvoeren door een professional. Zorg dat je de juiste specialist in de arm neemt, het liefst een gecertificeerd dermatoloog, en bespreek je huidwensen vooraf. Waarschijnlijk is het niet nodig om zo vaak als eens per maand langs te komen.

Om nog even terug te komen op glycolzuurproducten voor thuis: volg altijd de aanwijzingen op de verpakking van het product voor de beste resultaten. Probeer bijvoorbeeld l’Oréal Paris Revitalift Classic 5% Glycolic Acid Peeling Toner die de huidtextuur verbetert en oneffenheden vermindert. Of de Laser X3 Peeling Effect Ampullen met een formule met 10% glycolzuur die je als een kuur van een week gebruikt. Dit product vermindert pigmentvlekken en lijntjes.

Is glycolzuur voor iedere huid geschikt?

In principe is glycolzuur geschikt voor elk huidtype. Vrijwel elke huid kan glycolzuur tolereren, zelfs een gevoelige huid. Maar reageert je huid heftig op een product dan is het zaak om ermee te stoppen en een specialist om advies te vragen. Vermijd daarbij wel het gebruik van glycolzuur in combinatie met actieve ingrediënten zoals retinol.

Zorg er verder voor dat je je huid goed hydrateert na het aanbrengen van je gekozen glycolzuurproduct. Vooral moisturizers, nachtcrèmes, met hyaluronzuur werken goed in combinatie met glycolzuur. Alsook huidverzorgingsproducten met verhelderende ingrediënten zoals kojinezuur.
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/wat-doet-glycolzuur-voor-de-huid" } document.addEventListener("DOMContentLoaded", function (event) { const element = document.getElementsByClassName('oap_hairdiagStart_divbtn'); if (element.length > 0) { let urlParams = new URLSearchParams(window.location.search); if (urlParams != "" || urlParams != null) { var keyValuepairs = urlParams.toString().split('&'); var qrUtmfound = 0; keyValuepairs.forEach(function (item, index) { if (item === "utm_source=pos" || item === "utm_medium=qrcode") { qrUtmfound++; } }); if (qrUtmfound == 2) { let relocHref = document.getElementById("hair_color_start_btn").getAttribute("href"); let relocUpdatedurl = relocHref + window.location.search; document.getElementById("hair_color_start_btn").setAttribute("href", relocUpdatedurl); } } } });
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/wat-doet-glycolzuur-voor-de-huid", "name": "Wat-doet-glycolzuur-voor-de-huid" } } ] }